24 Μαρ 2012

Μπακαλιάρος σκορδαλιά- Η συνταγή της κυριακής

">Την ημέρα της 25ης Μαρτίου οι Έλληνες τρώνε μπακαλιάρο με σκορδαλιά. Μετά την παρέλαση, η οικογένεια μαζεύεται στο σπίτι ή σε κάποια ταβέρνα και τρώνε μπακαλιάρο με σκορδαλιά.
Μία πολύ νόστιμη και σπιτική συνταγή για μπακαλιάρο με σκορδαλιά δίνεται παρακάτω:

Υλικά:
Ένα κιλό μπακαλιάρο (Αλμυρισμένο)
Κουρκούτι (Αλεύρι με νερό)

Πέντε με έξι σκελίδες σκόρδο
Ένα κιλό πατάτες
Αλάτι, ελαιόλαδο, ξύδι
Μία κουταλιά μπέικιν

Εκτέλεση της συνταγής:
Για το κουρκούτι:

Ανακατεύουμε αλεύρι με νερό και λίγο αλάτι έως το μίγμα να γίνει χυλός. Για να γίνει αφράτο το κουρκούτι, προσθέτουμε μία κουταλιά του γλυκού μπέικιν. Για το κουρκούτι χρειαζόμαστε μία κούπα νερό και αλεύρι όσο πάρει.

Για το μπακαλιάρο:
Κόβουμε σε κομματάκια το μπακαλιάρο. Τον αφήνουμε σε νερό για δεκαπέντε ώρες περίπου, το οποίο αλλάζουμε τρεις με τέσσερις φορές. Αυτό το κάνουμε ώστε να ξαλμυρίσει ο μπακαλιάρος μας. Κατόπιν τον ξεπλένουμε και αφαιρούμε το δέρμα του. Εάν θέλετε και έχετε παιδάκια αφαιρούμε και το κόκκαλο. Τον τηγανίζουμε σε αρκετό λάδι, αφού πρώτα τον βουτήξουμε στο κουρκούτι.

Για τη σκορδαλιά:
Καθαρίζουμε και βράζουμε τις πατάτες μας. Τις λιώνουμε είτε με ένα πιρούνι, είτε στο μπλέντερ. Καθαρίζουμε και λιώνουμε τα σκόρδα μας σε ένα γουδί. Βάζουμε το μίγμα των σκόρδων μέσα στο μίγμα της λιωμένης πατάτας. Προσθέτουμε ένα φλυτζάνι ελαιόλαδο, πέντε με έξι κουταλιές της σούπας νερό, μισό φλυτζάνι ξύδι και μία κουταλιά της σούπας αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και είναι έτοιμη.
Εάν θέλετε να γίνει πιο νόστιμη η σκορδαλιά μπορείτε να προσθέσετε μία κούπα από ψίχα ψωμιού.
Σερβίρουμε το μπακαλιάρο με τη σκορδαλιά.
Ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά είναι μία νόστιμη και νηστίσιμη συνταγή και ταιριάζει πολύ με ένα λευκό κρασάκι.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More