24 Φεβ 2012

Τα δισεκατομμύρια που "ξεπαγώνουν" τα έργα

Τα σχέδια της κυβέρνησης για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων σε 8 τομείς και τις καθυστερήσεις, που σημειώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια αναφέρει ο πρωθυπουργός, Λ. Παπαδήμος, σε επιστολή του προς τον επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν.
Τα δισεκατομμύρια που "ξεπαγώνουν" τα έργαΣύμφωνα με τα "Νέα", ο κ. Παπαδήμος στην επιστολή του καταγράφει τη σημασία αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων και το τεράστιο κόστος για την ανάπτυξη της χώρας, ως αποτέλεσμα των χρόνιων καθυστερήσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Όπως αναφέρει, οι καθυστερήσεις αφορούν κυρίως τη δημιουργία των δύο Ταμείων για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των μεγάλων αυτοκινητόδρομων, ενώ ορισμένη πρόοδος φαίνεται πως σημειώθηκε πρόσφατα σε ό,τι αφορά την απορροφητικότητα σε συνδυασμό με τον εντοπισμό και την παρακολούθηση 181 έργων προτεραιότητας.
Κονδύλια σε 8 τομείς
Ο Πρωθυπουργός καταγράφει τα σχέδια της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων σε 8 τομείς, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι:

- Ο στόχος του Μνημονίου για αιτήσεις πληρωμών 3,3 δισ. ευρώ το 2011 ικανοποιήθηκε. Για το 2012 ο στόχος είναι 4 δισ.
- Τα ημιτελή έργα της περιόδου 2000-2006, που αν δεν ολοκληρωθούν θα κοστίσουν στην Ελλάδα πρόστιμο 3 δισ. ευρώ, προσδιορίσθηκαν και οδεύουν προς ολοκλήρωση.
- Το σύστημα παρακολούθησης των 181 έργων προτεραιότητας είναι υπό διαμόρφωση. Λύθηκαν τα ζητήματα του Μετρό.
- Για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας που εμποδίζει την ολοκλήρωση των έργων αναφέρεται ότι "σημειώθηκε πρόοδος".
- Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι καθ' οδόν και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Μαρτίου το Ταμείο Εγγυήσεων (500 εκατ. ευρώ). Επίσης γίνεται προεργασία προκειμένου να λυθεί το χρηματοδοτικό κενό στις συμβάσεις παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων μέσω της δημιουργίας ενός εργαλείου "καταμερισμού κινδύνου" σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
- Για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και το κλείσιμο των παράνομων χωματερών (ΧΑΔΑ) εφαρμόζεται σχέδιο δράσης, με το 80% των σχετικών χώρων να έχουν ήδη αξιολογηθεί προκειμένου να χρηματοδοτηθούν.
- Τα λειτουργικά προγράμματα του Κοινωνικού Ταμείου έχουν επιταχυνθεί και έχουν αρχίσει να αποδίδουν θετικά αποτελέσματα.
- Μετά τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στο πρόγραμμα της διοικητικής μεταρρύθμισης επελέγησαν 5 τομείς προτεραιότητας που παρακολουθούνται συστηματικά. Τα αποτελέσματά τους ανακοινώνονται.

Στον «πάγο» βάζει τις προσλήψεις στο ευρύτερο δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ, τροπολογία που κατατέθηκε χθες στο πλαίσιο του εφαρμοστικού νόμου.

Ετσι λοιπόν, ενώ στο στενό δημόσιο τομέα προβλέπεται πως θα ισχύσει ο κανόνας 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις, στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, που δεν επιχορηγούνται από το κράτος, καθώς και στις ανώνυμες εταιρείες και επιχειρήσεις - εισηγμένες ή μη - στις οποίες συμμετέχει το Δημόσιο, προβλέπεται πως θα ισχύσει ο κανόνας 1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις.
Με δεδομένο ότι το 2011 αποχώρησαν από το Δημόσιο περίπου 40.000 υπάλληλοι, εκ των οποίων οι 3.500 από φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα, υπολογίζεται ότι τη νέα χρονιά οι προσλήψεις στο ευρύτερο δημόσιο δεν θα ξεπεράσουν τις 350! Καλύτερα τα πράγματα στο στενό δημόσιο όπου οι προσλήψεις θα φθάσουν τις 7 χιλιάδες, αν και σε αυτές θα πρέπει να συνυπολογισθούν και τυχόν μετατάξεις.
Στο στενό δημόσιο περιλαμβάνονται η Προεδρία της Δημοκρατίας, η Βουλή, οι δήμοι, οι περιφέρειες και οι επιχειρήσεις τους, οι ανεξάρτητες αρχές, οι τράπεζες στις οποίες ο πρόεδρος ή διοικητής διορίζεται από τη Βουλή, τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που επιχορηγούνται κατά 50% από το κράτος καθώς και το προσωπικό των νομικών προσώπων της Εκκλησίας.
Η. Μπενέκος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More