29 Ιαν 2012

Τα ερευνητικά κέντρα δρουν ως ιδεολογικοί βραχίονες των μητρικών τους κόμματων


Από τη Μαρίνα Μάνη

Οι πολιτικοί απόγονοι του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου τους επιφύλαξαν την ίδια μετά θάνατον τιμή: Τους έκαναν ινστιτούτα. Για την ακρίβεια, think tank των κομμάτων που οι ίδιοι ίδρυσαν κάποτε. Με σκοπό την παραγωγή πολιτικής γραμμής και στελεχών που θα διαιωνίσουν (;) το είδος.
«Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής» είναι το όνομα της γαλάζιας «δεξαμενής σκέψης». «Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ) Ανδρέας Παπανδρέου» της πράσινης.
Το πρώτο κατοικοεδρεύει στο νεοκλασικό της οδού Ρηγίλλης (ευγενική χορηγία της κεντρικής διοίκησης της Ν.Δ., όταν το εγκατέλειψε, πρόπερσι, για το σύγχρονο και άνετο κτίριο της Λ. Συγγρού) κι έχει πρόεδρο τον πρώην γραμματέα της Ν.Δ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Το δεύτερο στεγάζεται στην οδό Ακαδημίας και ο πρόεδρός του είναι ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος. Τα ενοίκια και των δύο βαρύνουν τους βαρέως ασθενούντες προϋπολογισμούς των ιδιοκτητών-κομμάτων.

Με γενναία προίκα


Εσχάτως η ύπαρξή τους επανήλθε στο προσκήνιο με αφορμή την έκταση που πήρε το θέμα της κομματικής χρηματοδότησης από τον (εξίσου ημιθανή) κρατικό Προϋπολογισμό. Διότι, όπως αποκαλύφθηκε, την πιο δύσκολη χρονιά για τη χώρα και τους πολίτες της, το 2011, αυξήθηκε η επιχορήγηση (όλων) των κομμάτων «για ερευνητικούς σκοπούς» κατά μισό εκατομμύριο ευρώ - δηλαδή έλαβαν 4,8 εκατ. ευρώ, έναντι 4,3 εκατ. το 2010.
Για τα εν λόγω ινστιτούτα των δύο «μεγάλων» τα ποσά ήταν 1,9 εκατ. ευρώ (του ΠΑ-ΣΟΚ) και 1,5 εκατ. ευρώ (της Ν.Δ.). Πού διατίθενται αυτά τα ποσά; Σε ερευνητικές εργασίες και εκδηλώσεις, ως επί το πλείστον, που υποστηρίζουν τη δράση των «μητρικών» κομμάτων - των οποίων φιλοδοξούν να αποτελούν τον ιδεολογικό βραχίονα.

Τα 598 νησιά


Το πράσινο ΙΣΤΑΜΕ τάραξε τα νερά πριν από έναν χρόνο, όταν, με αφορμή την υποχρέωση της χώρας να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις, παρουσίασε μελέτη που εκπόνησε ο αναπληρωτής επιστημονικός διευθυντής του, Β. Μαγκλάρας, για την υπό αξιοποίηση ακίνητη περιουσία του ελληνικού Δημοσίου. Ο θόρυβος προκλήθηκε από την παράθεση 598 νησιών, εισπράττοντας την κατηγορία ότι τους έβαλε... πωλητήριο, κάτι που φυσικά διέψευσε με οργή ο κ. Μόσιαλος και οι συνεργάτες του.
 

Στα χρόνια της αντιπολίτευσης το ΙΣΤΑΜΕ κατηγορήθηκε για αμφιλεγόμενης αξίας και χρησιμότητας έρευνες, όπως για «το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της Βουλής της Γεωργίας» ή «τον εκσυγχρονισμό της πληροφορικής στη Μολδαβία» ή «την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των γυναικών στη Συρία». Επικρίσεις είχε δεχθεί κι όταν παράγγειλε σε γνωστή εταιρεία δημοσκοπήσεων μέτρηση για το προφίλ των συνέδρων του ΠΑΣΟΚ. Γράφτηκαν, επίσης, πολλά για την επικοινωνιακή αξιοποίησή του από τον Γιώργο Παπανδρέου, καθώς οργάνωσε εκδηλώσεις με ομιλητές τον γιο του δολοφονημένου Σουηδού πρωθυπουργού Ούλοφ Πάλμε ή τον (γνωστό μας, πια) Ισπανό αρχιτέκτονα Χοσέ Αθεμπίγιο, με θέμα «τις έξυπνες κι ελαφρές λύσεις» που χρειάζεται η Αθήνα.

Ο διορισμός του αδελφού του νεοεκλεγέντα (τότε) προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Παπανδρέου, στη θέση του αντιπροέδρου του ΙΣΤΑΜΕ έδωσε τροφή για σχόλια περί «οικογενειακής υπόθεσης» κ.λπ.

Και Ελύτης

Όσο για το γαλάζιο ινστιτούτο; Η τελευταία εκδήλωση που διοργάνωσε, τον Δεκέμβριο, είχε θέμα τον Οδυσσέα Ελύτη, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση που μεγάλου ποιητή - ίνδαλμα του Αντώνη Σαμαρά.

Είχαν προηγηθεί οι ημερίδες με θέματα «κοινωνική συνοχή σε περίοδο κρίσης», «media και πολιτική: ποιος ρυθμίζει ποιον;», «η πόλις θα σε ακολουθεί», «τοπική αυτοδιοίκηση», συνέδριο σε συνεργασία με το Centre for European Studies για τη μεταναστευτική πολιτική και παρουσιάσεις πλήθους βιβλίων.

Φυτώριο

Σε όλες τις περιπτώσεις τα πάνελ κοσμούν κεντρικά στελέχη των κομμάτων -πολλά εκ των οποίων πέρασαν στην κεντρική πολιτική σκηνή. Όπως ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο πράσινο και ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος (πρώην πρόεδρος στο ινστιτούτο, πρώην διευθυντής του γραφείου του Α. Σαμαρά, νυν αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, επίδοξος βουλευτής Α΄ Πειραιώς) στο γαλάζιο.

info

Και, για την πλήρη καταγραφή, τα λοιπά κόμματα έλαβαν «για ερευνητικούς σκοπούς» (έστω και χωρίς να διαθέτουν οργανωμένα ινστιτούτα)466.000ευρώ το ΚΚΕ, 389.000 το ΛΑΟΣ (σ.σ.: αυτό διαθέτει think tank που φέρει τον τίτλο «Ίων Δραγούμης»...), 347.000 ευρώ ο ΣΥΡΙΖΑ και 160.000 ευρώ οι Οικολόγοι Πράσινοι.

*Αναδημοσίευση από το ΚΕΦΑΛΑΙΟ της 21ης Ιανουαρίου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More