19 Δεκ 2011

Το χαράτσι των πέντε δόσεων

Με τον νέο χρόνο, το χαράτσι στα ακίνητα θα καταβληθεί σε πέντε ισόποσες δόσεις, με την πρώτη να κάνει την εμφάνισή της τον Απρίλιο με τον λογαριασμό της ΔΕΗ και την πέμπτη να καταφθάνει τον Ιανουάριο του 2013.
Σε ό,τι αφορά τις ενστάσεις των πολιτών, θα κριθούν από τους προϊσταμένους των ΔΟΥ, καθώς, όπως σημειώνει "Το Έθνος", εγκαταλείφθηκε η ιδέα για τη δημιουργία τριμελών επιτροπών.
Έτσι, ο έφορος θα αποφασίζει το κατά πόσο θα αναστέλλεται η διακοπή του ρεύματος για τα νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν το χαράτσι ή αν θα πληρώσουν μικρότερα ποσά από αυτά που τους αναλογούν.

Ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου θα είναι αποκλειστικά αρμόδιος για να διαπιστώσει αν συντρέχουν ειδικοί λόγοι υγείας στο πρόσωπο του χρήστη του ακινήτου για το οποίο επιβλήθηκε το ειδικό τέλος και αποδεικνύεται ότι η διακοπή του ρεύματος θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή ή την υγεία του.
Θα πρέπει ακόμα να διαπιστώσει αν κύριος του ακινήτου ζει υπό μειονεκτικές κοινωνικές συνθήκες, όπως η απουσία εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων, και κρίνεται ότι η καταβολή του τέλους θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο τη στοιχειώδη διαβίωση του ίδιου ή των προσώπων που συνοικούν με αυτόν και τον βαρύνουν φορολογικά.
Σε περιπτώσεις αδυναμίας καταβολής του τέλους θα μπορεί, εκτός από την αναστολή διακοπής του ρεύματος, να αποφασίζει είτε την καταβολή του τέλους σε περισσότερες δόσεις είτε και τη μείωση του τέλους.
Μετά τα λάθη που έχουν καταγραφεί στους φετινούς λογαριασμούς, όπως σημειώνει το "Έθνος", δίνεται περιθώριο συμψηφισμών έως τα τέλη Μαρτίου.
Λάθη που έχουν γίνει στον υπολογισμό του ειδικού τέλους ακινήτων του 2011 διορθώνονται με το ειδικό τέλος του έτους 2012.
Αν το χαράτσι το οποίο προκύπτει μετά τη διόρθωση των λαθών είναι μικρότερο από το τέλος που λογίστηκε, η διαφορά αφαιρείται από το τέλος που αναλογεί στο ακίνητο για το έτος 2012.
Στις περιπτώσεις που προκύπτει αρνητική διαφορά το ποσό επιστρέφεται από τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ρεύματος με τον επόμενο λογαριασμό. Ο συμψηφισμός πραγματοποιείται με το ειδικό τέλος κατά την 31η Μαρτίου 2012.
Μειωμένο τέλος για περισσότερους
Στο μεταξύ, θα διευρυνθεί ο αριθμός των ευπαθών ομάδων που καταβάλλουν μειωμένο τέλος ακινήτων (0,5 ευρώ/τ.μ.).
Έτσι στις ευπαθείς ομάδας εντάσσονται πρόσωπα που παρουσιάζουν αναπηρία σε ποσοστό από 80% και άνω και πρόσωπα που πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση, νοητική αναπηρία, αυτισμό ή σύνδρομο DOWN, σε ποσοστό από 67% και άνω.
Ο μειωμένος συντελεστής του τέλους εφαρμόζεται και στην περίπτωση που η κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία ανήκει κατά πλήρη κυριότητα ή κατά συγκυριότητα στον ή στη σύζυγο του ή της δικαιούχου, καθώς και όταν το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί της κύριας ιδιοκατοικούμενης κατοικίας κατανέμεται μεταξύ των συζύγων.
Προϋπόθεση του μειωμένου τέλους είναι ότι και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας και των δύο συζύγων δεν υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, η οποία προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.
Ειδικά για τους πολύτεκνους, ο μειωμένος συντελεστής εφαρμόζεται και όταν κύριος ή επικαρπωτής της κύριας και ιδιοκατοικούμενης κατοικίας κατά πλήρη κυριότητα ή κατά συγκυριότητα είναι ένα ή περισσότερα από τα προστατευόμενα τέκνα, λόγω θανάτου του ενός εκ των γονέων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More