Παρά τη λυσσασμένη προεκλογική εκστρατεία ενάντια στους ξένους και τους μετανάστες, το Λαϊκό Κόμμα της Ελβετίας έχασε σημαντικό τμήμα της δύναμής του στις εκλογές της Κυριακής, αλλά παραμένει η πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα!
Οι Ελβετοί ψηφοφόροι έδωσαν την προτίμησή τους αυτή τη φορά σε πιο μετριοπαθείς δυνάμεις και αρνήθηκαν την ψήφο τους στο ξενοφοβικό Λαϊκό Κόμμα, που ήθελε να σπάσει το φράγμα του 30%. Όμως, το κόμμα αυτό έχασε πάνω από το 3% της δύναμης που είχε πετύχει στις προηγούμενες εκλογές και θα περιοριστεί τώρα σε ένα ποσοστό γύρω στο 25%.
Απώλειες είχαν όμως και οι Πράσινοι, οι οποίοι είδαν το ποσοστό τους να συρρικνώνεται γύρω στο 8%, χάνοντας περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες.
Ξενοφοβία

Οι απώλειες του Λαϊκού Κόμματος οφείλονται στο γεγονός ότι υπήρξε διάσπαση στους κόλπους του και αρκετές ψήφοι κατευθύνθηκαν στο συντηρητικό Δημοκρατικό Κόμμα. Αντίστοιχα, η μείωση της δύναμης των Πρασίνων οφείλεται στο γεγονός ότι από τους κόλπους τους προέκυψε ένα «πράσινο φιλελεύθερο κόμμα», το οποίο αξιοποίησε τα αντιπυρηνικά αισθήματα μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας και έτσι απέσπασε αρκετές έδρες. Οι Σοσιαλδημοκράτες παραμένουν το δεύτερο κόμμα, με ποσοστό γύρω στο 20%, και οι Φιλελεύθεροι το τρίτο κόμμα, με περίπου 15%.
Το Λαϊκό Κόμμα πραγματοποίησε μια σκληρή ξενοφοβική και αντι-μεταναστευτική εκστρατεία. Μια από τις αφίσες του στη γερμανόφωνη Ελβετία έδειχνε μαύρα πόδια πάνω από την ελβετική σημαία, ενώ στις γαλλόφωνες περιοχές μια αφίσα του κόμματος αυτού έδειχνε το σύμβολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλυμμένο από ένα προφυλακτικό (!), ενώ από κάτω έγραφε «ελβετική προστασία ενάντια στον ευρωπαϊκό ιό»…
Το Λαϊκό Κόμμα απέσπασε το μεγαλύτερο ποσοστό του στις εκλογές του 2007 φτάνοντας στο 29%. Φαίνεται όμως ότι η ακραία πολιτική του αποξένωσε αρκετούς Ελβετούς, ακόμα και συντηρητικούς, που δεν βλέπουν καθόλου με καλό μάτι τη μετανάστευση.
Η Ελβετία παραμένει πάντως όαση ευημερίας, με ανεργία μόλις 2,8% και σταθερά δημόσια οικονομικά. Το μόνο αρνητικό είναι ότι η κρίση στην ευρωζώνη ανέβασε σημαντικά την αξία του ελβετικού φράγκου, δημιουργώντας έτσι πρόβλημα στις ελβετικές εξαγωγές.
Οι φόβοι για νέα ρεύματα μεταναστών από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική αξιοποιήθηκαν από το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο έχει ως βασικό σύνθημά του «να σταματήσει η μαζική μετανάστευση». Οι ξένοι στην Ελβετία αποτελούν κάτι περισσότερο από το ένα πέμπτο του πληθυσμού, ο οποίος φτάνει στα 8 εκατομμύρια κατοίκους.

http://www.topontiki.gr/article/24170