20 Σεπ 2011

Κλειστά τα πανεπιστήμια σε μια κρίσιμη εβδομάδα

Κλειστά τα πανεπιστήμια σε μια κρίσιμη εβδομάδα Η εβδομάδα που ξεκίνησε θα είναι ίσως η κρισιμότερη για τις διοικήσεις αλλά και τους φοιτητές των πανεπιστημίων της χώρας. Με ορατό πλέον τον κίνδυνο να χαθεί η εξεταστική περίοδος (η Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ήδη ανακοίνωσε ότι έχουν χαθεί τα 2/3 της περιόδου των εξετάσεων), σε κατάληψη βρίσκονται 240 πανεπιστημιακά τμήματα. Για την συνέχισή τους ή όχι θα αποφασίσουν τη Τρίτη και Τετάρτη, οι γενικές συνελεύσεις των φοιτητών.
Την Τετάρτη όμως λήγει και η προθεσμία για την υπογραφή από τους πρυτάνεις των ΑΕΙ της πρώτης διαπιστωτικής πράξης που θα κινήσει την «μηχανή» του νέου Νόμου Πλαισίου με την προκήρυξη εκλογών για τα νέα Συμβούλια Διοίκησης. Οι πρυτάνεις των ΑΕΙ τηρούν αυτές τις ημέρες «σιγή ιχθύος» αλλά η σιωπή τους αυτή δεν πρέπει να ερμηνευτεί ως αλλαγή στάσης. Στην συντριπτική τους πλειονότητα, οι πρυτάνεις δεν θα υπογράψουν την πράξη αφήνοντας απλά την ημερομηνία να ...παρέλθει.
Μόνο 3 ή 4 πανεπιστήμια πανελλαδικά πρόκειται να υπογράψουν τις διαπιστωτικές πράξεις, από τα 22 Ιδρύματα της χώρας. Δεν αποκλείεται όμως οι διοικήσεις τους να αλλάξουν γνώμη ως την Τετάρτη, καθώς κυκλοφορούν φήμες και για ομόφωνη αντίδραση απέναντι στην πολιτική του υπουργείου Παιδείας.
Οι πρυτάνεις θέτουν θέματα αντισυνταγματικότητας του νέου Νόμου, ενώ κάποιοι ανάμεσά τους θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, οπότε η εφαρμογή του το επόμενο χρονικό διάστημα μοιάζει δύσκολη.
Σε δύο κατευθύνσεις οι παρατάξεις...
Με «μέτωπο» διασπασμένο, καθώς η ΠΑΣΠ (του ΠαΣοΚ) και η ΔΑΠ (της Νέας Δημοκρατίας) ακολουθούν πλέον διαφορετικές πολιτικές κατευθύνσεις στο μέτωπο των καταλήψεων, ξεκινούν την Τρίτη και την Τετάρτη κρίσιμες γενικές συνελεύσεις των φοιτητών στα περισσότερα Ιδρύματα της χώρας. Η ΔΑΠ επιμένει στην αντίθεσή της για τον νέο Νόμο, αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να χαθούν και οι εξετάσεις ή το εξάμηνο στα πανεπιστήμια», όπως λέει χαρακτηριστικά στο «Βήμα» ο πρόεδρος της ΔΑΠ ΑΕΙ κ. Σάκης Ιωαννίδης. Η παράταξη έτσι, θα προτείνει συνέχιση των κινητοποιήσεων των φοιτητών, αλλά χωρίς να επηρεαστούν οι εξετάσεις οι οποίες θα πρέπει να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν ομαλά. Σε πολλά τμήματα δε, η πολιτική της ΔΑΠ αναμένεται ότι θα ενωθεί σε κοινό μέτωπο με τα κινήματα των φοιτητών που ζητούν μέσω ιστοσελίδων στο facebook ανοικτά ΑΕΙ, οι οποίοι και ανέρχονται πλέον σε περίπου 3000 άτομα πανελλαδικά.
Αντίθετα στην ΠΑΣΠ, «ρίχνουν» τις ευθύνες στην κυβέρνηση. «Για την εξεταστική ή το εξάμηνο ευθύνεται μόνο η κυβέρνηση. Οι καθηγητές δεν πρέπει να στρέφονται εναντίον των φοιτητών και οι φοιτητές δεν πρέπει να διαφωνούν μεταξύ τους» λέει ο πρόεδρος της ΠΑΣΠ ΑΕΙ κ. Μιχ. Νικηφόρος. Η ΠΑΣΠ, που «κράτησε» τις περισσότερες καταλήψεις σε μεγάλα Ιδρύματα της χώρας σε κοινή γραμμή με τα αριστερά σχήματα στα πανεπιστήμια, κατεβαίνει και τις επόμενες ημέρες με αίτημα να συνεχιστούν οι καταλήψεις ανεξαρτήτως ...κόστους.
Πάντως, είναι αδύνατη η αναπλήρωση εξέτασης μαθήματος που δεν πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής Θεσσαλονίκης, μετά την απόφαση παράτασης των καταλήψεων από τους Συλλόγους Φοιτητών των Τμημάτων Ιστορίας Αρχαιολογίας, Φιλολογίας, Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας, Αγγλικής γλώσσας και Φιλολογίας και Γαλλικής γλώσσας και Φιλολογίας . Τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου θα αρχίσουν στις 3-10-2011 σύμφωνα με το πρόγραμμα, ενώ το διοικητικό προσωπικό και τα μέλη ΔΕΠ των Τμημάτων υποχρεούνται να προσέρχονται στους χώρους εργασίας τους.

Καταλήψεις σχολείων

Την στιγμή όμως που πραγματοποιείται την Τρίτη το πρωί (στις 10:30) συλλαλητήριο μαθητών ως αντίδραση για την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία της χώρας (ελλείψεις βιβλίων, υποχρηματοδότηση, κενά σε διδάσκοντες), αρχίζουν καταλήψεις και σε σχολικά συγκροτήματα.

Στην Πάτρα έχουν ξεκινήσει καταλήψεις σχολείων από τους μαθητές τους που καλούν σε κινητοποιήσεις.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More