31 Αυγ 2011

Αντιπλημμυρικά έργα στα καμένα της Αιτωλοακαρνανίας.

Κονδύλια 5 εκατ. ευρώ από το «Πράσινο Ταμείο»

Διάθεση πόρων 5 εκατ. ευρώ από το «Πράσινο Ταμείο» για αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα σε όποια σημεία των πυρόπληκτων περιοχών του Έβρου και της Αιτωλοακαρνανίας κριθεί απαραίτητο αποφάσισε το υπουργείο Περιβάλλοντος, ανακοινώνοντας επίσης πως οι καμένες εκτάσεις θα κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες.

Στο ΥΠΕΚΑ πραγματοποιήθηκε την Τρίτη σύσκεψη μεταξύ του υπουργού Γ.Παπακωνσταντίνου, του γραμματέα Δασών Γ.Αμοργιανώτη και των επτά αποκεντρωμένων διοικήσεων της χώρας, για να εξεταστεί ποια μέτρα θα ληφθούν με στόχο την αποκατάσταση του περιβάλλοντος των καμένων δασικών εκτάσεων, την προστασία από τους κινδύνους που εγκυμονούν πιθανές πλημμύρες και την υποβοήθηση της φυσικής αναγέννησης του οικοσυστήματος.


Σύμφωνα με το σχέδιο, το υπουργείο Περιβάλλοντος θα διαθέσει πόρους ύψους 5 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο για την κατασκευή αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο για την προστασία οικισμών, υποδομών και καλλιεργειών. Ταυτόχρονα, οι αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες θα κληθούν άμεσα να συντάξουν τις αναγκαίες μελέτες για την πραγματοποίηση των έργων.

Οι καμένες εκτάσεις θα κηρυχθούν άμεσα ως αναδασωτέες, αξιποιώντας για την ταυτοποίησή τους τη δυνατότητα δορυφορικής απεικόνισης των μεγάλων πυρκαγιών, όπως του Έβρου και της Αιτωλοακαρνανίας.

Στις καμένες περιοχές θα απαγορευθεί η βοσκή, μέχρι την αναδημιουργία του δάσους, ενώ θα εκδοθεί άμεσα Υπουργική Απόφαση για το κατεπείγον του έργου, ώστε να συντμηθούν οι προβλεπόμενες από τον νόμο προθεσμίες δημοπράτησης των παραπάνω έργων.
Στη σύσκεψη συζητήθηκε επίσης η πορεία του προγράμματος κατάρτισης, ανάρτησης και κύρωσης των Δασικών Χαρτών στην Αττική και στην υπόλοιπη χώρα και αποφασίστηκε η οικονομική ενίσχυση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για την προώθηση του έργου.
Σε ό,τι αφορά την πορεία εκτέλεσης των δασικών μέτρων του Προγράμματος «Α. Μπαλτατζής» ύψους 171 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει έργα, αναδασώσεων, αντιπυρικών ζωνών, δασική οδοποιίας και έργα σε περιοχές NATURA, αποφασίστηκε να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για ένταξη περισσότερων έργων στο Πρόγραμμα. Παράλληλα αποφασίστηκε να χρηματοδοτηθούν από τον Ειδικό Φορέα Δασών του Πράσινου Ταμείου, διάφορα έργα και δράσεις προστασίας και ανάπτυξης Δασών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More