19 Αυγ 2011

«Ανταρσία» 4 χωρών για το 2ο πακέτο στήριξης



«Ανταρσία» 4 χωρών για το 2ο πακέτο στήριξης
Νέο ρήγμα στο εσωτερικό της Ευρωζώνης και αναστάτωση σε κυβέρνηση και διεθνείς αγορές προκάλεσε η απόφαση Ολλανδίας, Αυστρίας και Σλοβακίας να εγείρουν θέμα εγγυήσεων, στο μοντέλο της Φινλανδίας, ώστε να συμμετάσχουν στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.
"Η" 19/8

Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Το θέμα,της «ανταρσίας» των χωρών του Βορρά, αν και δεν ανατρέπει, τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, (οι συμμετοχές των «αντιρρησιών» εκτιμώνται περίπου στο 11% του πακέτου των 109 δισ. ευρώ), δημιουργεί όμως μείζον πολιτικό ζήτημα σε μια πολύ ευαίσθητη περίοδο για την Ε.Ε., που εμφανίζεται τελικά αδύναμη να ελέγξει την απειλητική κρίση χρέους.

Λίγη ώρα μετά την κλιμάκωση της «ανταρσίας» των χωρών του Βορρά κυβερνητικός αξιωματούχος στην Αθήνα δήλωνε στο Reuters, πως η Ελλάδα δεν συζητά για εγγυήσεις με άλλες χώρες πλην της Φινλανδίας, υπογραμμίζοντας με έμφαση πως εάν μπούμε σε μια τέτοια συζήτηση θα ακυρωνόταν στην πράξη όλη η συμφωνία διάσωσης.
Δήλωση
Σε επίσημη δήλωση ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος υποστηρίζει πως η Ελλάδα σέβεται απολύτως και εφαρμόζει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου και ζητά εμμέσως πλην σαφώς από την Ε.Ε. να αναλάβει τις ευθύνες της και να δώσει εκείνη την πολιτική λύση σε μία κρίση, που όπως χαρακτηριστικά λέει «δεν είναι μόνο ή κυρίως ελληνική».

«Εχουμε δείξει καλοπιστία και ευελιξία προκειμένου να βοηθήσουμε όχι μόνο στην εφαρμογή του νέου ελληνικού προγράμματος αλλά και στην εκπομπή ενός καθαρού θετικού μηνύματος, ως προς την ικανότητα και την ετοιμότητα της Ευρωζώνης να διαχειριστεί τη νέα φάση της κρίσης που δεν είναι μόνο ή κυρίως ελληνική» υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης. Οπως δε υποστηρίζει «όσο διεξάγεται αυτή η δύσκολη και λεπτή διαπραγμάτευση είναι τουλάχιστον επιπόλαιο και ανεύθυνο δυνάμεις της αντιπολίτευσης να προτρέχουν, να κινδυνολογούν ή να επιχαίρουν γιατί υπάρχουν προβλήματα».
Ιδια γραμμή
«Η θέση μας ήταν πάντα η εξής: Εάν υπάρξει (στο πλαίσιο της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου) μοντέλο εγγυήσεων η Αυστρία θα το ακολουθήσει» δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Αυστρίας H. Waiglein. Ανάλογη γραμμή ακολούθησαν λίγο αργότερα και οι Ολλανδοί: «Εμείς και ορισμένες άλλες χώρες έχουμε επισημάνει κατ' επανάληψη στις Βρυξέλλες και τη Φινλανδία ότι εάν η Φινλανδία λάβει εγγυήσεις θέλουμε και εμείς» δήλωσε εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Οικονομικών. Η Σλοβακία ανέκαθεν ζητούσε εγγυήσεις για τα όποια δάνεια δίνονταν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου διάσωσης προς τη χώρα δήλωσε ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών I. Miklos. «Το θεωρώ απαράδεκτο για την όποια χώρα να μη λαμβάνει εγγυήσεις, όταν τις λαμβάνουν άλλες χώρες» υπογράμμισε.

Σλοβενία
Την ίδια ώρα σύμφωνα με τηλεγράφημα του Associated Press η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της χώρας I. Ferkulj υποστήριξε με γραπτή δήλωση στο AP ότι η Σλοβενία αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται «πιθανές εγγυήσεις» και θα επιδιώξει να τις λάβει για το σύνολο του ποσού που θα δώσει στην Ελλάδα. Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, πάντως, δεν επιβεβαίωναν πως η Σλοβενία έχει υποβάλλει σχετικό αίτημα.

  • NΔ: Στον αέρα το σχέδιο
    «Eίναι φανερό ότι το σχέδιο της 21ης Iουλίου για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα», σημείωσε ο εκπρόσωπος της NΔ, Γ. Mιχελάκης, μετά τις εγγυήσεις που ζήτησαν, χθες, και άλλες χώρες της E.Ε. Τόνισε ότι οι εγγυήσεις που έλαβε η Φινλανδία «ενθαρρύνουν και άλλες χώρες», ενώ υποστήριξε πως «ανοίγει ο δρόμος να ζητήσουν το ίδιο και ιδιώτες ομολογιούχοι του ελληνικού χρέους». Tώρα που κόπασαν οι πανηγυρισμοί, «φαίνεται η αδυναμία της κυβέρνησης να διαπραγματευθεί οτιδήποτε».
  • Απάντηση Bενιζέλου
    «Tο να επενδύει κανείς πολιτικά στην αρνητική εξέλιξη είναι, όχι μόνο κατώτερο του επιπέδου εθνικής ευθύνης, αλλά και πολιτικά αδιέξοδο. Γιατί κανείς δεν πρόκειται να κερδίσει από μια αρνητική εξέλιξη που εις πείσμα όσων επενδύουν σε αυτή δεν θα υπάρξει, αρκεί εμείς να είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι ως Έθνος».
Ενισχύεται το αρνητικό κλίμα για την Ευρωπαϊκή Ενωση
Το «κίνημα» των εγγυήσεων προκαλεί προβληματισμό στους κύκλους των αναλυτών. Αυτή η διαφοροποίηση εντείνει το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις αγορές για την ικανότητα της Ε.Ε. να ελέγξει την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, «με ολοένα και περισσότερους εταίρους να λένε πως θέλουν εγγυήσεις ώστε να μειώνεται το ποσό που είναι άμεσα διαθέσιμο προς την Ελλάδα και να αυξάνεται το κόστος, καθιστώντας την επιτυχία του πακέτου ακόμη πιο δύσκολη», εκτιμούν αναλυτές, μιλώντας στο Reuters. Άλλοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως μια τέτοιου είδους πολυφωνία σε επίπεδο Ε.Ε. ουδόλως βοηθά: Με τις οικονομικές συνθήκες να επιδεινώνονται, όπως δείχνουν οι προβλέψεις για την ύφεση, το να μη «μιλά» η Ε.Ε. με μία φωνή, είναι πρόβλημα, λένε χαρακτηριστικά.
Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει επί της αρχής με τη Φινλανδία να καταθέσει ένα ποσό, κοντά στα επίπεδα της συμμετοχής της Φινλανδίας, σε λογαριασμό του φινλανδικού Δημοσίου το οποίο θα το επενδύσει σε ομόλογα με αξιολόγηση ΑΑΑ. Το ποσό με τους αναλογούντες τόκους θα επιστραφεί στην Ελλάδα, εφόσον η χώρα επιτύχει τους στόχους επί των οποίων έχει δεσμευθεί, αφού ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Η συμφωνία και οι τεχνικές λεπτομέρειες μένει να διευθετηθούν και, όπως επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών, η σχετική συζήτηση άρχισε, χθες, στο επίπεδο της τεχνικής ομάδας εργασίας και θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα στο επίπεδο εκπροσώπων των υπουργών (Euro Working Group). Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγ. Βενιζέλος, βρίσκεται ήδη σε επαφή εδώ και μέρες με τους εταίρους του, για το συγκεκριμένο θέμα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More