6 Αυγ 2011

Η φρεσκάδα των διακοπών «μαραίνεται» σε 14 ημέρες

Η φρεσκάδα των διακοπών «μαραίνεται» σε 14 ημέρες
Οι συχνές αποδράσεις κατά τη διάρκεια του χρόνου είναι ίσως το μυστικό για ξεκούραση με διάρκεια, επισημαίνουν οι ειδικοί



Παρά το γεγονός ότι μετά τις διακοπές επιστρέφουμε στο γραφείο με ανανεωμένη διάθεση, βελτιωμένη υγεία και περισσότερη ενέργεια, σύμφωνα με ολλανδούς ειδικούς η θετική αυτή επίδραση διαρκεί μόλις δύο εβδομάδες.
Όπως δημοσιεύουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Radboud στο επιστημονικό έντυπο «The Psychologist», η ψυχική μας κατάσταση αρχίζει να μεταβάλλεται ήδη από την πρώτη εβδομάδα επαναπροσαρμογής μας στη ρουτίνα. Ενώ από την δεύτερη εβδομάδα είναι σαν να μην είχαμε φύγει ποτέ!  Η λύση υποστηρίζουν, θα μπορούσε να κρύβεται σε συχνότερα διαλείμματα κατά τη διάρκεια του χρόνου.
«Παρά το γεγονός ότι οι ευεργετικές επιδράσεις των διακοπών στην ψυχική και σωματική υγεία ξεθωριάζουν γρήγορα, το να μην πηγαίναμε καθόλου διακοπές θα προκαλούσε μεγαλύτερο πρόβλημα λόγω της υπερβολικής συσσώρευσης κούρασης» εξηγεί η ερευνήτρια Τζέσικα ντε Μπλουμ.
Οφέλη με ημερομηνία λήξης

Στη μελέτη έλαβαν μέρος συνολικά 96 εργαζόμενοι. Πριν φύγουν για διακοπές, οι ειδικοί αξιολόγησαν τα επίπεδα της ευεξίας τους. Η ίδια διαδικασία επαναλήφθηκε κατά τη διάρκεια των διακοπών τους αλλά και αρκετές εβδομάδες μετά την επιστροφή τους.
Συγκρίνοντας τα στοιχεία αυτά, οι ερευνητές είδαν ότι αν και όταν είχαν γυρίσει οι εργαζόμενοι έδειχναν εμφανώς ξεκούραστοι και ανανεωμένοι, αυτό άρχιζε να αλλάζει μετά από μόλις μια εβδομάδα. Όπως φάνηκε, μάλιστα, οι γεμάτες μπαταρίες των εθελοντών άρχισαν πάλι να αδειάζουν μόλις 14 μέρες μετά την επιστροφή στο γραφείο.
Οι συχνές αποδράσεις μάς αναζωογονούν
«Οι διακοπές δίνουν τη δυνατότητα στους αδειούχους να περνούν πολύτιμο χρόνο με την οικογένεια, τον σύντροφο και τους φίλους τους. Τους βοηθούν να γεμίζουν τις μπαταρίες τους και να διατηρούν την παραγωγικότητα και την απόδοσή τους σε υψηλά επίπεδα» αναφέρει η κυρία ντε Μπλουμ.
«Η σύντομη διάρκεια που έχουν όμως τα ευεργετικά οφέλη των διακοπών υπογραμμίζει την ανάγκη για πιο συχνές αποδράσεις, προκειμένου να διατηρήσουμε την υγεία και την ευεξία μας σε καλά επίπεδα» καταλήγει η ειδικός.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More