Ο άνθρωπος που είναι σε θέση να αναγνωρίζει τη ζήλια που αισθάνεται, να την κατανοεί και να τη διαχειρίζεται σωστά, έχει πολλά να κερδίζει. Θα μπορεί να τη μετατρέπει σε πηγή ενέργειας για προσωπική πρόοδο, δημιουργικότητας και εξέλιξη, παρά σε μια άγονη στεναχώρια ή άκομψες πράξεις.
Ας δούμε μερικούς τρόπους σκέψης και δράσης, που μπορούν να βοηθούν τους ανθρώπους, να ξεπερνούν τη ζήλια.
1. Αποφεύγετε τη σύγκρισή σας με άλλους ανθρώπους.
Ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός, με τα δικά του ιδιαίτερα χαρίσματα. Ο κάθε ένας μπορεί να έχει το δικό του δρόμο και τη δική του ξεχωριστή προσφορά στη ζωή.
Δεν γίνεται όλοι ο άνθρωποι να είναι οι ίδιοι. Όμως όλοι είναι απαραίτητοι, ο καθένας στον τομέα του, με τη δική του πολύτιμη συμβολή στην κοινωνία.
Για τους λόγους αυτούς, ας αποφεύγουμε τις αχρείαστες συγκρίσεις με άλλους, διότι είναι αιτία δημιουργίας δυσάρεστων συναισθημάτων.
Αντίθετα, είναι προτιμότερο ο καθένας στην προσωπική, οικογενειακή και επαγγελματική του ζωή, να προσπαθεί να γίνεται όσο πιο καλός μπορεί, χωρίς να ασχολείται με το εάν κάποιος άλλος, έχει περισσότερα χρήματα ή οποιασδήποτε άλλης μορφής αγαθά ή προτερήματα.
2. Δεν είναι όλα όπως φαίνονται ή όπως εμείς νομίζουμε ότι είναι.
Συχνά, πέφτουμε στην παγίδα των γρήγορων συμπερασμάτων. Βλέπουμε άλλους, που μας φαίνεται ότι βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από εμάς και αυτό λόγω σύγκρισης, δημιουργεί αισθήματα ζήλιας.
Όμως, στην πραγματικότητα έτσι είναι η κατάσταση, όπως εμείς τη βλέπουμε ή την καταλαβαίνουμε;
Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι σε πολλές περιπτώσεις, αυτά που ακούμε, αυτά που βλέπουμε ή αυτά που νομίζουμε ότι συμβαίνουν, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πολύ διαφορετικά.
Σε κάθε ανθρώπινη ύπαρξη, υπάρχουν τα καλά και τα κακά στη ζωή της. Ας μην επιτρέπουμε στη ζήλια, να μας ταλαιπωρεί για τα καλά που έχουν οι άλλοι.
Σίγουρα δεν τα ξέρουμε όλα για αυτούς, δεν γνωρίζουμε τις δυσάρεστες πτυχές της ζωής τους και σίγουρα κανένας δεν μπορεί να ξέρει το τι, του κρύβει το μέλλον του.
3. Να εστιάζετε την προσοχή σας, στα καλά και θετικά στη ζωή σας.
Πολλές φορές οι άνθρωποι παραπονιούνται για πολλές αντιξοότητες, κούραση, δυσκολίες και μεγάλο φόρτο εργασίας. Ωστόσο, πολύ συχνά ξεχνούν τα πόσα καλά έχουν στη ζωή τους.
Με ένα απλό συλλογισμό, μπορούμε να αναλογιστούμε τα πόσα καλά έχουμε στη ζωή μας και να αισθανθούμε ευγνωμοσύνη για το γεγονός ότι τα έχουμε.
4. Να είστε ευχαριστημένοι με αυτά που έχετε.
Το να αισθανόμαστε ικανοποίηση, χαρά και ευγνωμοσύνη για τα όσα καλά και θετικά έχουμε, μας επιτρέπει να τα απολαμβάνουμε καλύτερα.
Αυτά που φαίνονται ως μικρές καθημερινές χαρές της ζωής, μπορεί να είναι τα θεμέλια μιας πραγματικής ευτυχίας που έχουμε και την οποία πρέπει να μάθουμε να την αναγνωρίζουμε.
Ας είμαστε λοιπόν κάθε μέρα ευχαριστημένοι και ευγνώμονες, γι’ αυτά που η ζωή μας επιτρέπει να έχουμε, ενώ παράλληλα ας εργαζόμαστε δημιουργικά, συνετά, χωρίς ζήλια απέναντι σε άλλους, για να επιτύχουμε τους στόχους που βάλαμε.
5. Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα.
Στη ζωή, οποιοιδήποτε και εάν είμαστε, πάντοτε θα συναντούμε άλλους, που έχουν κάτι καλύτερο από εμάς. Δεν πρέπει να αφήνουμε τον εαυτό μας, να νομίζει ότι έχει το δικαίωμα για όλα. Οι υπέρμετρες προσδοκίες είναι πηγή δυστυχίας και ζήλιας.
Για αυτό εάν βλέπουμε άλλους, που νομίζουμε ότι σε κάτι ή σε κάποιον τομέα είναι καλύτεροι ή έχουν περισσότερα από εμάς, δεν πρέπει να αφήνουμε τον εαυτό μας να παρασύρεται από τη ζήλια και να νιώθουμε δυσάρεστα απέναντι τους. Προτιμότερο είναι, εμείς να καταβάλλουμε προσπάθειες να βελτιωνόμαστε.
6. Για να έχουμε περισσότερα, χρειάζονται πολλές προσπάθειες και κόπος.
Κάτι που πολλοί άνθρωποι ξεχνούν όταν ζηλεύουν άλλους, είναι το πώς έχουν αποκτήσει διάφορα αγαθά ή προτερήματα, αυτοί που τους προκαλούν τη ζήλια.
Το ερώτημα είναι, ο καθένας είναι έτοιμος να κάνει τις μεγάλες, συνεχείς, επίμονες και επίπονες προσπάθειες που απαιτούνται για να φτάσει πιο ψηλά σε οικονομικό, κοινωνικό ή επαγγελματικό επίπεδο; Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι οι επιτυχίες χρειάζονται μεγάλους κόπους και έχουν και κόστος.
7. Προσπαθείτε να βοηθάτε και να προσφέρετε στους συνανθρώπους σας
Όταν η αγάπη προς το συνάνθρωπο μας και η διάθεση για προσφορά, γίνονται μεγαλύτερες από τις προσωπικές υποχρεώσεις και επιδιώξεις, η ηρεμία και η ψυχική γαλήνη που επιτυγχάνεται, απελευθερώνει από τις ψυχικές εντάσεις, τα αρνητικά συναισθήματα και από τη ζήλια.
Πολύ σημαντικό είναι επίσης το γεγονός, ότι όταν βοηθάμε άλλους ανθρώπους, ενδυναμώνεται το αίσθημα αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης μας.
Πρέπει πάντα να θυμόμαστε, ότι η φιλαλληλία και η φιλανθρωπία είναι αντίδοτα για τη ζήλια. Ταυτόχρονα, μάς εμπλουτίζουν και μας κάνουν να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι.
Αναγνώριση και έλεγχος της ζήλιας
Η αναγνώριση και ο έλεγχος της ζήλιας είναι μεγάλης σημασίας για την προσωπική και επαγγελματική ζωή του κάθε ανθρώπου. Για να πετυχαίνει την ορθή και αποδοτική διαχείριση της ζήλιας, χρειάζεται να ξέρει τις αιτίες που την προκαλούν.
Οι προσδοκίες
Οι ανεκπλήρωτες προσδοκίες είναι από τις συχνότερες αιτίες που δημιουργούν το δυσάρεστο αίσθημα της ζήλιας. Συχνά βάζουμε στόχους για τους εαυτούς, τα μέλη της οικογένειας ή τους ανθρώπους τριγύρω μας, που είναι δύσκολο να επιτευχθούν.
Η μη επίτευξη των στόχων αυτών είναι αιτία στεναχώριας και απογοήτευσης. Όταν συναντήσουμε άλλους που πέτυχαν αυτά που εμείς δεν καταφέραμε, τότε ξαφνικά δημιουργείται το δυσάρεστο αίσθημα της ζήλιας.
Η ανασφάλεια
Η έλλειψη αυτοπεποίθησης, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η σύγκριση με άλλους και οι φόβοι της ανεπάρκειας, μεγεθύνονται όταν βρισκόμαστε ενώπιον ανθρώπων επιτυχημένων ή που υπερέχουν. Η ζήλια που δημιουργείται από τη διαπίστωση της πραγματικότητας, μπορεί να φθείρει την ψυχική ευεξία ή να λειτουργήσει ως κινητήριος μοχλός για πρόοδο.
Το αίσθημα του δικαιώματος
Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι έχουν δικαιώματα για πολλά πράγματα, έστω και εάν δεν έχουν τις δυνατότητες ή δεν έχουν δουλέψει αρκετά για να τα αποκτήσουν. Η διαφορά της αντίληψης με την πραγματικότητα, οδηγεί σε άνισες συγκρίσεις με γένεση άσχημων αισθημάτων ζήλιας. 
MedLook.gr