29 Ιαν 2011

Είναι το αγόρι σου ο πρίγκιπας του παραμυθιού;

Πόσο συχνά κάνετε από μέσα σας την ερώτηση του τίτλου; Πολλές γυναίκες μένουν προσκολλημένες στην φαντασίωση της Σταχτοπούτας και περιμένουν να ζήσουν κάποια στιγμή τον παραμυθένιο έρωτα. Υπάρχει όμως στην πραγματικότητα ο πρίγκιπας, στην προοπτική του οποίου απομακρύνετε έναν-έναν όλους τους άνδρες που ενδιαφέρονται για εσάς, επειδή έχουν ατέλειες;Η τελειότητα του πριγκιπικού μοντέλου δεν είναι κάτι που μπορούμε να βρούμε στην καθημερινή ζωή. Όπως είναι γνωστό, άλλωστε, κανείς δεν είναι τέλειος. Γιατί επιμένετε, λοιπόν, να αναζητάτε τον «ιππότη»; Η ψυχαναλυτική άποψη θα μπορούσε να μιλήσει για τα συμπτώματα του οιδιπόδειου συμπλέγματος και σε αυτήν την περίπτωση –χωρίς πάντα να ισχύει ως κανόνας, καθώς η προσωπικότητα του κάθε ατόμου καθορίζει τις ψυχολογικές συνθήκες. Με άλλα λόγια, ο πρίγκιπας του παραμυθιού συνδέεται στενά με την πατρική φιγούρα. Ως δυνατός άνδρας, έχει όλες τις αρετές, ενώ σε αντίθεση έρχονται οι «κακές» εκδοχές του μητρικού μοντέλου, όπως είναι η μητριά και οι αδελφές της Σταχτοπούτας. Ο πρίγκιπας έχει την αποστολή να επιτύχει κάποιο κατόρθωμα για να αποδείξει ότι αξίζει την αγάπη της κοπέλας και ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στα συντροφικά καθήκοντα. Κάπως έτσι συχνά σκέφτονται για τους άνδρες πολλές νέες κοπέλες, κυνηγώντας τον τέλειο σύντροφο, τον «mr. Right» που θα έλεγαν και οι Αμερικάνοι. Δυσκολεύονται, λοιπόν, να διαλέξουν φίλο, γιατί όσοι περνούν από την ζωή τους δεν συγκεντρώνουν τις αρετές του ιδανικού.

Άλλωστε, πολλοί γονείς –ιδιαίτερα οι πατεράδες- με την σειρά τους, δεν μπορούν να συμβιβαστούν με την ιδέα ότι το «κοριτσάκι» τους θα φύγει από το σπίτι και θα το φροντίζει άλλος άνδρας, γι’ αυτό και δεν εγκρίνουν εύκολα κάποιον ως σύντροφο. Αν ο πατέρας έχει μεγαλώσει την κόρη του ως πριγκίπισσα, στην οποία δεν πρέπει να λείπει τίποτα, είναι πολύ πιθανόν να περνά από απογοήτευση σε απογοήτευση στην προσωπική της ζωή, αναζητώντας τον «δεύτερο μπαμπά της», αντί να εξελιχθεί σε μια ανεξάρτητη γυναίκα (δείτε εδώ ένα πολύ ενδιαφέρον δημοσίευμα για την σχέση πατέρα-κόρης).

Τέλος, τα λαμπερά celebrity ζευγάρια που φιγουράρουν στα περιοδικά εντείνουν ακόμη περισσότερο την ιδέα ενός super-συντρόφου, δημιουργώντας την εικόνα πως υπάρχει ο τέλειος άνδρας, ο οποίος θα τα κάνει όλα εύκολα.

Μήπως, τελικά, ο πρίγκιπας αντικατοπτρίζει την ανάγκη σας να υπάρχει κάποιος που θα σας απαλλάξει από τις δυσκολίες της ζωής σας με έναν μαγικό τρόπο –όπως ακριβώς απάλλαξε την Σταχτοπούτα από την φτώχια και την κακιά μητριά; Αυτό που μπορεί να κάνει μια γυναίκα με αυτά τα -υπερβολικά υψηλά- standards, είναι να αναλογιστεί σοβαρά σε ποιες απαιτήσεις της από τον σύντροφό της θα μπορούσε να είναι πιο ελαστική. Εντοπίζοντας ελαττώματα του φίλου της, τα οποία δεν είναι ασυγχώρητα, θα κάνει το πρώτο βήμα για να απεκδυθεί τις εκτός πραγματικότητας προσδοκίες της –ειδάλλως, είναι πιθανό να την προσγειώσει η ίδια η πραγματικότητα, με τον δύσκολο τρόπο.

Εστιάζοντας στις πραγματικές της ανάγκες από μία σχέση, οι «σύγχρονες Σταχτοπούτες» μπορούν να ονειρεύονται, αλλά πρέπει να έχουν την ικανότητα να ξεχωρίζουν το όνειρο από την πραγματικότητα. Άλλωστε, ακόμη και στο παραμύθι, ο τέλειος πρίγκιπας κέρδισε την Σταχτοπούτα. Ποιος ξέρει, όμως, τι απέγινε το ζευγάρι μετά τον γάμο του και πώς της συμπεριφερόταν στην καθημερινότητά τους; Ένα «ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα» δεν είναι αρκετό για να μας πείσει.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More