13 Ιαν 2011

Το διαζύγιο είναι μεταδοτικό

«Δείξε μου τον φίλο σου να σου πως ποιος είσαι», συνηθίζει να λέει ο λαός, ρήση η οποία, μετά από σχετική επιστημονική έρευνα στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, θα μπορούσε να τροποποιηθεί σε «δείξε μου πότε πήρε διαζύγιο ο φίλος σου, σου πω πόσοι μήνες γάμου σου απομένουν».
divorce

start_quote_rbΜεταδίδεται σαν «ντόμινο» μεταξύ φίλων, συναδέλφων και συγγενών. Αυτή ήταν η διαπίστωση μιας έρευνας του πανεπιστημίου Brown end_quote_rb









Το διαζύγιο είναι κολλητικό: μεταδίδεται αλυσιδωτά ωσάν «ντόμινο» μεταξύ φίλων, συναδέλφων και συγγενών. Τουλάχιστον αυτό διαπίστωσαν ερευνητές του (πολύ καλού, σημειωτέον) πανεπιστημίου Brown παρατηρώντας από κοντά για έξι δεκαετίες τις ζωές περίπου 12.000 κατοίκων της πόλης Φρέιμινγκαμ στη Μασαχουσέτη.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πόρισμα της εν λόγω έρευνας, εάν κάποιος φίλος σας χωρίσει, η πιθανότητα να πάρετε και εσείς διαζύγιο αυξάνεται κατά 75%.


Μάλιστα, το ενδεχόμενο να διαλύσετε τον γάμο σας αυξάνεται (κατά 33%) ακόμη και στην περίπτωση που ο διαζευγμένος δεν είναι δικός σας φίλος αλλά φίλος κάποιου φίλου σας.
Επιπλέον, όσο περισσότεροι είναι οι χωρισμένοι τους οποίους γνωρίζετε ή με τους οποίους εργάζεστε μαζί, τόσο πιο ασταθές φαίνεται να είναι το «σπιτικό» σας ενώ, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύεται γενικά, τα παιδιά δεν είναι σε θέση από μόνα τους να διασώσουν έναν γάμο.
Σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τις αιτίες του φαινομένου, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως όταν βλέπει κανείς τους γύρω του να παίρνουν διαζύγιο, από τη μία αρχίζει να αμφιβάλλει και για τη δική του σχέση. από την άλλη δεκαι παύει να βλέπει τον χωρισμό ως «στίγμα».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More