14 Νοε 2010

«Μαχαίρι» σε ΔΕΚΟ και αλλαγές στον ΦΠΑ στο πακέτο μέτρων για το 2011

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η εκτίμηση για νέα μέτρα 4-5 δισ. ευρώ είναι «υπερβολική», αλλά στην πραγματικότητα προετοιμάζεται και η ίδια για νέα μέτρα (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα, με τις δαπάνες του Δημοσίου και ιδίως αυτές των ΔΕΚΟ και του τομέα της Υγείας να βρίσκονται στο στόχαστρο, επιφυλάσσει η επομένη των εκλογών για την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με
Τα Νέα, η λήψη νέων μέτρων είναι αναπόφευκτη, όπως προειδοποίησε ο πρόεδρος της ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, από την περασμένη Δευτέρα. Η διαπίστωση της υπέρβασης του φετινού στόχου για το έλλειμμα στη συνέχεια από τα υπηρεσιακά στελέχη της τρόικας που βρίσκονται ήδη στην Αθήνα, διέλυσε κάθε αμφιβολία επ' αυτού.

Το έλλειμμα του 2010 θα κινηθεί πλέον -όπως όλα δείχνουν- πάνω από το 9% του ΑΕΠ, κοντά στο 9,3% σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, λόγω της αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009 -που μεταφέρεται και στο 2010- αλλά και της υστέρησης των εσόδων κατά 2 δισ. ευρώ περίπου.


Οι άνθρωποι της τρόικας που βρίσκονταν εδώ τις προηγούμενες ημέρες υποστήριζαν, μιλώντας με τα στελέχη της κυβέρνησης, ότι αυτό αφήνει ένα κενό 4-5 δισ. ευρώ που πρέπει να καλυφθεί με νέα μέτρα το 2011.


Η κυβέρνηση, όπως διαμηνύουν υψηλόβαθμα στελέχη της, θεωρεί ότι η εκτίμηση αυτή είναι υπερβολική, αλλά στην πραγματικότητα προετοιμάζεται και η ίδια για νέα μέτρα.


Όπως λένε στο οικονομικό επιτελείο, αρκούν μέτρα 2 δισ. ευρώ, ίσως και λιγότερα. Τα ίδια υψηλόβαθμα στελέχη διαψεύδουν ότι υπάρχει πιθανότητα απολύσεων μονίμων υπαλλήλων, προκειμένου να εξευρεθεί αυτό το ποσό.


Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα της μείωσης της απασχόλησης στο Δημόσιο παραμένει στο τραπέζι, αλλά με τρόπο που δεν θα θίγει τους μονίμους υπαλλήλους.


Όπως έχει ήδη καταστεί σαφές, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε πολλές περιπτώσεις δεν θα ανανεωθούν. Η σχεδιαζόμενη κατάργηση φορέων του Δημοσίου εξάλλου θα οδηγήσει σε κατάργηση αντίστοιχων θέσεων, αλλά οι σημερινοί εργαζόμενοι σε αυτούς εφόσον είναι μόνιμοι υπάλληλοι θα μεταταγούν σε άλλους φορείς, σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης.


Το συγκεκριμένο περιεχόμενο των μέτρων θα αποφασιστεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της ερχόμενης εβδομάδας με τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας: τον Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, τον Σερβάζ Ντερούζ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Κλάους Μαζούχ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Όμως, ήδη προετοιμάζονται τα βασικότερα:


* Εφαρμογή προγραμμάτων αναδιάρθρωσης για περικοπές δαπανών στις ΔΕΚΟ, στο πρότυπο του ΟΣΕ. Ήδη, έχει ανακοινωθεί ότι οι 5 συγκοινωνιακοί φορείς της Αθήνας θα συγχωνευθούν σε 2. Θα υπάρξουν και άλλες καταργήσεις οργανισμών και ΔΕΚΟ.


* «Μαχαίρι» αναμένεται να πέσει σε επιδόματα και σε πάσης φύσεως δευτερεύουσες αμοιβές, οι οποίες δεν θα ξεπερνούν το 10% των βασικών αμοιβών των εργαζομένων. Έτσι, οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ αναμένεται να δουν σημαντική μείωση των αποδοχών τους, ενώ κάποιοι θα μεταταγούν σε άλλες επιχειρήσεις.


* Περικοπές δαπανών στον τομέα της Υγείας, με τη μηχανοργάνωση των νοσοκομείων, την εισαγωγή του διπλογραφικού λογιστικού συστήματος και την εφαρμογή ενός νέου πλαισίου προμηθειών, αλλά και με την ηλεκτρονική παρακολούθηση των συνταγών των γιατρών.


Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, το επικρατέστερο σενάριο γπροβλέπει αύξηση του μεσαίου συντελεστή από 11% σε 13% και του χαμηλού από 5,5% σε 6%. Ορισμένα προϊόντα ενδέχεται να μεταταγούν από το 11% στο 23%, αλλά θα είναι είδη πολυτελείας.


Το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα αποδώσει 1 δισ. ευρώ. Παράλληλα, παραμένει στο τραπέζι και η πρόταση για εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.


Ακόμα:


* Οι εισφορές κρίσης στις πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις θα επαναληφθούν με προβλεπόμενα έσοδα 1 δισ. ευρώ.


* Η εφαρμογή των τεκμηρίων προβλέπεται να αποδώσει 700 εκατ. ευρώ.


* Οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων θα αυξηθούν, αν και μάλλον αργότερα στο 2011, και το προβλεπόμενο έσοδο ανέρχεται σε 250 εκατ. ευρώ.


* Εξετάζεται το ενδεχόμενο κατάργησης του «πόθεν έσχες» για την πρώτη κατοικία, ως κίνητρο για την τόνωση της ανάπτυξης.


* Εξετάζεται επίσης η μείωση του τέλους ταξινόμησης για τα μεσαίου και μικρού κυβισμού αυτοκίνητα, για την τόνωση της αγοράς.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More